Uit het Noord Hollandsdagblad

 

,,Elke tweede weekend van februari is voor ons. Het is net zo iets als de vierdaagse. Het staat vast en daar wijken we niet van af.” Aad van Gils spreekt over de Winter Animals, paradepaardje van de klein, maar zeer actieve handboogschietvereniging Eilandschutters.

Niet zonder reden natuurlijk, want de WinterAnimals, een 3D-wedstrijd in het bos bij De Koog, is niet zo maar iets. ,,We zijn de grootste van Nederland, er komen zelfs meer schutters dan op het NK”, weet Van Gils, penningmeester, wedstrijdleider, scheidsrechter en trainer bij de club en daarnaast ook nog voorzitter van rayon 1 (Noord-Nederland). Dit jaar kwamen er 360 deelnemers naar Texel gereist. ,,Dus we beginnen een beetje aan onze limiet te komen.”

En dat het twaalf jaar geleden ooit vrij kleinschalig begon. ,,Het was eigenlijk in eerste instantie iets aardigs voor de jeugd, maar al snel waren 150 overkanters, die hier ook graag wilden meedoen.”

Met twaalf vrijwilligers (’We krijgen altijd hulp van de schietclub, met wie we de accommodatie delen’) wordt het grote evenement elk jaar tot een groter succes. ,,Ook omdat we logistiek perfect zitten, met een hele grote parkeerplaats en volop medewerking krijgen van Staatsbosbeheer en de camping, wat onderdeel is van het parcours.”

Vanuit heel Nederland en daar buiten weten 3D-schutters de wedstrijd te vinden, die dit jaar voor het eerst ooit in de sneeuw werd gehouden. ,,Het 3D-schieten spreekt de mensen heel erg aan. Het is natuurlijk een beetje als het oude jagen, er zijn ook hele families die meedoen. En wat bijvoorbeeld mooi is dat er mensen die dan op een duintop staan en voor het eerst in hun leven de zee zien. Het wordt echt elk jaar mooier en beter.”

Is Winter Animals het paradepaardje, het is zeker niet de enige wedstrijd, die club, die een binnenbaan en een 55-meter lange buitenbaan tot zijn beschikking heeft bij Schietsportcentrum Odysseus. Met zo’n 42 leden is de club, opgericht in 1974, niet groot. ,,Maar wat wel een positieve ontwikkeling is, is dat we het nu qua jeugd, senioren en veteranen een beetje beter verdeeld is. Een paar jaar geleden was die middenlaag kleiner, maar dat is niet goed voor je club. We zijn wel eens groter geweest, omdat ooit zo ongeveer de hele Vrije School lid werd, maar die waren ook heel snel weer weg. Nu is het ledental al een tijd redelijk stabiel. Én actief. Heel wat leden doen ook aan toernooien in andere delen van het land mee. We zingen overal wel ons deuntje mee.”

De kalender is naast de grote 3D-wedstrijd verder gevuld met kleinere, maar wel populaire wedstrijden. De eerstvolgende is het Oestertoernooi. ,,Dat is indoor, met 64 deelnemers. Dat is vooral een gezelligsheidstoernooi.”

Het Schanstoernooi, dat op Fort Schans bij Oudeschild wordt gehouden, kent een kleine honderd deelnemers. ,,Dat is speciek voor houtschutters, een tak die vooral in Noord-Nederland heel populair is. Dat is met houten bogen, houten pijlen en alles in klederdracht. Heel overzichtelijk en gemoedelijk.”

En in juni is er al veertig jaar de tweedaagse Texelronde. ,,Met een beetje eigen regels. Op zijn ’Texels’, zeg maar.”

Spring naar toolbar